Jeg elsker å lese og jeg leser svært mye. Jeg har derfor blitt svært glad i alle typer elektroniske lesebrett og kindle og lignende. Disse gjør at jeg kan ha med meg mye lesestoff uansett hvor jeg er i verden. Jeg har lenge tenkt at dette må være perfekt for både forfattere, forleggere og lesere. Korte ned ventetiden på å få den fysiske boken og ikke minst, mindre utgifter til publisering av selve boken. Men etter å ha fulgt flere forfattere så har jeg fått forståelsen av dette ikke helt stemmer og på denne nettsiden så ønsker jeg å rette mer oppmerksomhet mot akkurat dette.

Lønn til forfattere

Det er store variasjoner, naturlig nok, når det kommer til hvor mye penger en forfatter får. Dette er avhengig av faktorer som antall solgte bøker, prisen på hver enkelt bok, forlagets pris og mye annet. Så dette er absolutt ingen enkel utregning. Jeg hadde trodd at når man fikk digitale versjoner av bøkene, noe som skulle senke utgiftene til forlagene, så ville man fått mer penger til hver enkelt forfatter. Dette har ikke skjedd i følge forfattere.

Rimeligere bøker til leserne

Prisen på pocketbøker har alltid vært lavere enn prisen på hardcovers. Dette skyldes at prosessen med å produsere en hardcover er dyrere og materialene er dyrere. En hardcover vil også vare lengre så man får glede av bøkene lengre. De digitale bøkene blir ikke produsert på den samme måten. De er mye rimeligere å produsere og de varer så lenge man har tilgang til den elektroniske bokhyllen i skyen. Derfor er også bøkene rimeligere for forbrukeren. Antall solgte bøker har dermed gått opp og flere forfattere får prøve seg på markedet. En spennende tid for en lesehest.

Forlagene må tenke nytt

Selv om bøkene nå er digitale så må forlagene gjøre en del. De må redigere bøkene så de passer inn i det digitale formatet. Dette er en stor jobb, men det er en jobb forlagene er vant til. På samme måte som de er vant til å lese korrektur og jobbe med forfatteren. De må også promotere boken på forskjellige måter. Leseren må få vite at boken er tilgjengelig. Så det er klart at forlagene må få betalt for jobben de gjør, men det er også klart at forlagene må tenke nytt så forfattere får en større andel av en profitt. Hvis ikke så vil ikke forfattere kunne produsere bøker, noe som går utover forlagene.