Det var de utenlandske forlagene som først kom på banen med digitale bøker. Først og fremst i USA og i England. Dette er naturlig ettersom de har et stort marked, med store avstander i forhold til å sende bøker gjennom poste. De har kommet med flere forskjellige tekniske løsninger, men i dag er det gjerne Kindle som gjelder eller det å lese på vanlig nettbrett.

Når et større marked

En av de største fordelene med digitale bøker er selvsagt tilgangen til et større marked for forfatteren og for forleggeren. En fysisk bok må trykkes og må sendes til forskjellige bokhandlere. Dette betyr at bokhandelen må ta en sjanse på å kjøpe inn bøkene og de må settes ut i hyllene. Begrenset hylleplass gjør at ikke alle får tilgang. Det er også mange tusen, mange millioner, bokhandlere i verden så man har ikke en sjanse til å nå ut til alle sammen. De digitale bøkene er tilgjengelig for absolutt alle (i utgangspunktet), uansett hvor de bor i verden så lenge de har tilgang til internett og kan betale for dem. Så dette er et utrolig marked som har åpnet seg for forfattere.

Prisen på bøkene

Alle forstår at digitale bøker ikke er det samme som fysiske bøker. Derfor betaler man heller ikke like mye som for en fysisk utgave. Det er også mindre utgifter til frakt, selv om mange nå legger på litt for å dekke kostnader knyttet til internettoppkoblingen. Likefult så får man ikke det samme prisnivået som hvis man skulle sende bøker fysisk. Derfor blir bøkene rimeligere og enda flere får gleden av å oppdage nye bøker og nye forfattere.

Engelskspråklig

Foreløpig er det kun engelskspråklige bøker som virkelig har fått komme til på dette markedet. Det er mange årsaker til dette, men personlig så tror jeg at dette handler om hvem som først kom på markedet. Amazon selger hovedsakelig engelsk litteratur og det var de som først lanserte disse løsningene. Etter hvert har andre land og språk fulgt etter. I Norge var det lenge en krangel om hvem rettigheter og man ble ikke enig om hva slags løsning man ville velge. Det samme skjedde i andre land. I dag så har dette stort sett blitt ordnet opp i og man kan få kjøpt digitale bøker fra forskjellige forhandlere uten å måtte kjøpe det fysiske nettbrettet til hver forhandler.
Derfor finner man stadig flere digitale bøker på forskjellige språk og det blir stadig lettere å finne en god bok på ditt språk og i din favoritt genre i digital format.